Slavko Papler
 

Moj pogled o izpitu za golf

Januar 2009;
Moje osebno mnenje in analiza o izpitu za golf 2008.

Izpit za igranje golfa 2008

Plusi:
Obvezena udeležba na predavanju o pravilih golfa

Minusi:
Obveznih 12 neto točk

 • Pri popolnih začetnikih povzroča prevelik stres in breme.
 • Igralci golfa že v samem začetku svoje poti golfa igrajo v strahu, torej trpijo in ne igrajo.
 • V kolikor na izpitu istočasno igra več flightov (skupin), pride do goljufanja, da bi opravili v teh točkah.
 • Posledično niso pozorni na ostale pomembne stvari kot so hitrost, divoti (travne ruše), pitchmarki, pravila, igranje igre, itd.
 • Vsako igrišče ima drugačno zahtevnost, zato 12 točk ni enako za vse.

Preobsežno predavanje o pravilih in etiki

 • Sodniki na samem predavanju preobsežno predavajo pravila golfa in se ne posvetujejo o tem s PRO-ji, kateri se mnoga leta ukvarjajo samo z golfom, ki natančno vedo kaj je najbolj bistveno za začetnike.
 • Po štirih urah predavanja se jim že kar blede o teh pravilih, ne vedo pa niti npr. kaj so beli ali modri količki.

Neupoštevanje PRO-ja

 • PRO ne sme sam odločati kdo je primeren za na igrišče in kdo ne. So primeri ko nekateri posamezniki ne morejo odigrati v 12. točkah stableford (slabovidnost, prekomerna trema, starost, teža, slaba gibljivost..) kljub večmesečnem trudu in treningu. Torej je bila PRO-ju vzeta legitimnost.

Teoretični izpit

 • Z bodočimi golfisti se ravna kot da so v tretjem razredu in pišejo poizkusno maturo.
 • So odrasli ljudje, direktorji, predsedniki,…z njimi se ravna kot da so mulci in mule.
 • Test dobijo v kuverti, ne smejo se pogovarjati med testom in si pomagati. Ko končajo morajo zalepiti v kuverto, to pa se pošlje na zvezo in v večini vsi pišejo 100%, v praksi pa ne vedo kaj so beli, rdeči, modri količki.
 • Po opravljenem teoretičnem izpitu tečajniki niso obveščeni o njihovih rezultatih, kot jim je bilo rečeno. Tako je bilo tudi v Arboretumu.

Neenakomerno plačilo PRO-jem

 • 30€ na osebo za 9 lukenj in PRO-ju vzame 2 uri časa. Tako je bilo v Arb.
 • Po tej logiki posameznik/ca ne more opravljati izpit individualno.
 • Ker ima vsak PRO drugo tarifo, finančno to ne pije vode in povzroča precej problemov.

PGA

 • V veliki meri, zaradi teh izpitov 2008, izgublja legitimnost, pada v finančno krizo kar pa ni dobro za slovenski golf ter za sam »image« slovenskega golfa in v nasprotju z načrtnim vzgajanjem mladincev, katerim sledi propad oz globoka luknja.

————————————————————————————————-

Januar 2009;
Moj pogled in predlog v vezi postopka za nove golfiste, kateri je po moji logiki precej bolj enostaven, prijazen, predvsem pa učinkovit.

Ideja za spremembo v 2009

UKINITEV praktičnega izpita. UKINITEV teoretičnega izpita.

Kaj je smisel izpita za golf, kaj je bistvo, kaj je namen??

Predlagam le obvezno »izobraževanje za igranje golfa«.

Torej, začetnik naj bi šel skozi učenje osnovnega zamaha, petih osnovnih udarcev, pravil in etike na ter ob igrišču. (PRO učitelj naj bi sam precenil, če je igralec primeren za prvo snidenje z igriščem) Obvezno učenje s PRO-jem na igrišču 3 x 3luknje in 1 x 9 lukenj.

Obvezna udeležba na predavanju pravil in etike, katero bi vodil sodnik. Sodnik bi se predhodno posvetoval s PRO učiteljem o vsebini predavanja. Vlijmo novim golfistom veselje, spoštovanje in pravi odnos do te kraljeve igre.

Vsak začetnik naj bi dobil kartonček, na katerem mu učitelj in sodnik odkljukata s podpisom in štampiljko vse kar je opravil. Po opravljenem izobraževanju, vsak posameznik dostavi kartonček v klub kjer bi se rad včlanil.

V februarju 2009 se skliče sejo, na kateri bi bili prisotni PRO-ji in sodniki, kjer naj bi izvedeli za nov sistem.

V kolikor kdorkoli (PRO, sodnik) ne bo opravljal svoje dela kvalitetno oz. nekorektno, se ga najprej opozori, nato pa sankcionira z odvzemom dovoljenja za opravljanje »izobraževanja za igranje golfa«.

Plačilo:

 • posameznik plača opravljene ure pri PRO-ju
 • ob teoretičnem predavanju posameznik/ca plača 40€ ( 20€ literatura, 10€ sodnik, 10€ PGA )

Za igranje na igrišču je bistveno: minimalno osnovno znanje o igri golfa, primerna hitrost igranja, da nikogar ne zadržujemo oz. oviramo ter varnost.

Mislim, da za to ne potrebujemo izpitov, nerodnosti in prekomernega stresa, ampak le pravo presojo izkušenega učitelja.

Slavko Papler, pga professional

P.S. Predlog sem predstavil Golf Zvezi Slovenije.

komentarji 3

 1. Milan
  11.12. 2009 ob 11:06

  Pozdravljeni!

  Z napisanim se zelo strinjam. Lani sem pri 62. letih starosti delal izpit in moram reči, da je dejansko prihajalo najprej do stresa, zaradi potrebe doseči željeni razultat in pri nekaterih tečajnikih, tudi do goljufanja. Celi čas igre smo zarres imeli v ospredju le rezultat in smo prav zaradi tega pozabljali na ostala pravila tako etike, kot igre. res je tudi, da v igri nismo uživali ampak smo jo odgarali in na koncu še nekateri bili nezadovoljni zaradi nepoštenja nekaterih tečajnikov!

  Nekaj je za popularizacijo golfa prav zares potrebno spremeniti.

  Lep pozdrav in polno uspeha pri prizadevanjih.

 2. shark
  25.12. 2009 ob 10:52

  ko sem prebral oba predloga, se mi drugi zdi vsekakor bolj primeren, saj je resnica, da prvi povzroca vse prevec stresa, kar nas oddaljuje od prvotnega namena igranja golfa.

  jaz golfa nisem zacel igrati, ker bi bil to kraljevski sport, ampak predvsem iz namena sprostitve. dejstvo je, da imajo v tujini celoten sistem nastavljen tako, da se za sport zanima cim vec ljudi. ne samo izpit, tudi nadaljni kriteriji (hcp).

  ce bi zeleli, da se golf v slo se bolj popularizira, potem bo potrebno spremeniti veliko stvari. vendar je problem v posameznikih oz. navzkrižju interesov… preden se bodo zgodile vidne spremembe bosta morala biti gzs in pga slo malo bolj skladna.

  jaz sem svoje veselje nasel na svoj nacin, vsem ostalim pa zelim, da na igriscu in ob njem dozivijo cim vec lepih trenutkov.

 3. SimonV
  14.1. 2010 ob 12:18

  Se popolnoma strinjam s predlogom.


Pustite odziv

© 2009 Slavko Papler - Vse pravice pridržane.
Izvedba - UrbanWebArt™